تکنیک‌های فیلمبرداری مصاحبه
فوریه 7, 2015
تکنیک های فیلمبرداری مستند – قسمت دوم
مارس 15, 2016

تکنیک های فیلمبرداری مستند – قسمت اول

منبع مطلب : http://exif.ir/

 

تکنیک های فیلمبرداری مستند

مردم همیشه یک سری از اشتباهات را در زمینه فیلم برداری تکرار می کنند و بعد از دیدن نتیجه کارشان بشدت از این اشتباهات پشیمان می شوند.

در این مقاله ما سعی خواهیم کرد تا با چند راهنمایی کوچک به شما برای جلوگیری از این اشتباهات رایج کمک کنیم. توصیه کارشناسان ما اینست که قبل از مطالعه این متن یک فیلمبرداری کوتاه انجام دهید و سپس مقاله گروه اگزیف را مطالعه نموده و همان فیلمبرداری را مجددا تکرار کنید. حتما نتیحه بهتری خواهید گرفت.

exif.ir

برنامه ریزی برای فیلمبرداری:

قبل از شروع به ضبط فیلم با تمام کسانیکه قصد همکاری با آنها را دارید بطورمفصل صحبت کنید و هدفتان را برایشان روشن کنید هم چنین بطور واضح توقعی که از نتیجه کارتان دارید را برای تیمتان بازگو کنید. اگر در ذهن خودتان لیستی از شات هایی که نیاز دارید را نوشتید همه آنها روی کاغذ بیاورید و داستان خود را نیز روی کاغذ نوشته و مجموع این دو را کنار هم بگذارید و به این موضوع فکر کنید که کدام یک از شات ها باید پشت هم قرار بگیرند. یک شات را بعنوان هد مجموعتان در نظر بگیرید و دقیقا مثل بدن انسان شاتها را به ترتیب اولویت بچینید.

اگر با دوربین های نوار خور کار می کنید ۳۰ ثانیه اول فیلم را خالی بگذارید تا اگر فیلم در ابتدای خود مشکلی داشت زحماتتان از بین نرود.

تنظیمات صوتی:

خیلی وقت ها اشتباهات بسیار بسیار کوچک زحمات یک تیم را نابود می کند و یا کارهای اضافه را بر دوش اعضا می گذارد. یکی از این اشتباهات وصل نکردن سیم های مرتبط به صدا برداری و تنظیمات میکروفون برای قرار گیری در فضای باز مثلا باد است .

به سوژه فکر کنید:

قبل از شروع به فیلمبرداری فکر کنید تا در زمان رکورد با صحنه بی هیجان و خالی مواجه نشوید. همه چیز را در برنامه خود بگنجانید. هرچه تعداد برداشت هایتان برای یک صحنه کمتر باشد نتیجه مطلوب تر و به مستند نزدیکتر خواهد بود.

exif.ir

کنترل صدای فیلمبردار و اطرافیان:

زمانیکه دکمه رکورد را فشلر می دهید کاملا مواظب صحبت نکردن خود و اطرافیانتان باشید و حتی قبل از شروع فیلمبرداری برای نفس کشیدنتان تمرین کنید . دوربین فیلمبرداری شما یک وسیله هوشمند نیست که بتواند فقط صدای سوژه مورد نظر شما را ضبط کند بلکه تمامی صداهای محیطی را ضبط می کند. اگر به این موضوع توجه لازم را داشته باشید دیگر احتیاجی به ادیت های با زمان های طولانی یا صدا گذاری های استودیویی نخواهید داشت.

زوم و زوم بک کردن های افراطی:

برای سوییچ کردن بین سوژه ها با عجله تصمیم نگیرید و بطور مداوم زوم و زوم بک را انجام ندهید بلکه همزمان با فیلمبرداری از سوژه موردنظر با چشم دیگر حواستان به محیط اطراف باشد تا زمان کافی برای شکار یک لحظه فریبنده و عالی را داشته باشید. چون در فیلم های مستند بهتر آنست تا کمتر از ادیت های بعد از فیلمبرداری و کات های بی مورد استفاده شود . بعد از هر زوم یا پن برای ۱۵ ثانیه دوربین را در یک حالت تقریبا ثابت نگه دارید تا مخاطبتان دچار سردرگمی نشود. این عمل به شما امکان ۳ ادیت خوب را خواهد داد: کلوزآپ،زاویه بازو زوم خوب و دقیق.

نکته بسیار مهم و قابل توجه در بحث فیلم برداری مستند اینست که با وجود شبکه های اجتماعی و سایت های آپلود و دانلود فیلم حتما شما نیز علاقه دارید تا فیلمتان در دنیای وب بازدید داشته باشد پس باید خیلی جدی تر از قبل به بحث عدم تکان های شدید و زوم و پن های بیش از اندازه دقت کنید. زیرا برای قرار دادن ویدیو در وب نیاز به کمپرس و فشزده سازی آنست که این امر باعث آهستگی و قطع شدن تصویر در زمان حرکت های شدید می گردد.

اگر نیاز به داشتن کلوزآپ از سوژه داشتید بجای اینکه از زوم استفاده کنید دوربین را به آهستگی به سوژه نزدیک کنید. در شات های از راه دور زوم کردن و لرزش ها بسیار برجسته تر خواهند بود.

قاب بندی صحیح:

همیشه به موقعیت قرارگیری سوژه و زاویه دوربینتان دقت کنید علی الخصوص در مواقعی که نیاز به مصاحبه با شخصی را دارید.

برای مثال بشدت از قرار گرفتن گیاهان ، درختان ، میله یا اشیا این چنینی در پشت سر سوژه بپرهیزید زیرا اینگونه بنظر میرسد که این اشیا از پشت سر سوژه رشد کرده اند. در هنگام مصاحبه به محیط اطرافتان توجه و دقت کنید و در مورد حرکت دادن وسایل و دکوراسیون اصلا کمرو و خجالتی نباشید. وسایلی که روی میز اضافی هستند را جابجا کنید، گیاهان را از قاب تصویر خود خارج کنید، و مهم تر از سوژه تان بخواهید تا در موقعیت های مختلف قرار بگیرد و از بین آن ها بهترین حالت را انتخاب کنید.

در قاب بندی ، موضوع حایز اهمیت دیگر آنست که شما باید فضای بالا سر سوژه و اطرافش را مورد توجه قرار دهید برای مثال در یک شات نباید فاصله بین سر سوژه تا سقف محیط بسیار زیاد باشد در اینصورت به آن فضا ، فضای مرده می گویند.

بهتر آنست که فضای پایین صورت سوژه را بیشتر در قاب تصویرتان قرار دهید چون ممکنست در ادیت مجبور به استفاده از نوشتن اسم در زیر تصویرش شوید. اما باید توجه داشته باشید که شات های شما آنقدر نزدیک نباشند که مجبور به کراپ کردن سر سوژه شوید.

اگر سوژه مورد نظرتان ایستاده است هیچگاه تصویر را ازگردن به پایین کراپ نکنید و سعی کنید از بدنش در تصویرتان استفاده کنید.

همیشه این ۳ قانون را برای سوژه های ایستاده بخاطر داشته باشید:

*یک سوم از قاب باید بالای چشم فرد باشد.

*یک سوم از قاب باید صورت و شانه فرد باشد.

*یک سوم از قاب باید نیم تنه پایین فرد باشد.

استفاده از حرکت مردم:

همیشه تلاش کنید تا در شات هایتان از هیجان ذاتی شهرها و جنب و جوش آدم ها استفاده نمایید. از داشتن شات های ایستا و بی حرکت از ساختمان ها در تصاویرتان جدا خودداری کنید.

استفاده به جا و مناسب از سه پایه :

وقتی سوژه غیر متحرک دارید یا در حال مصاحبه هستید حتما از سه پایه استفاده کنید تا تصاویر ثابت و یکنواختی داسته باشید . اگر در محلی هستید که سه پایه نداشتید یا بطور ناگهانی نیاز به داشتن سه پایه پیدا کردید کمی از خلاقیت خود بهره ببرید و از اشیا اطرافتان استفاده کنید. مثلا: به یک درخت تکیه بدهید یا حتی از یک سطل زباله برای ثابت نگه داشتن دوربین استفاده کنید.

exif.ir

 

قدرت پیش بینی:

بدین معناست که وقتی از سوژه ای در حال فیلمبرداری هستید بتوانید حرکات بعدی آن را پیش بینی کنید و آماده گرفتن تصویر در آن سمت و سو باشید.

اجازه بدهید در آن بازه زمانی که قصد دارید چند فریم برداشت کنید اتفاقات در حالت نرمال رخ دهند و دوربین را با حرکات سریع به سمت هر چیزی که در حال رخداد است نچرخانید.

اگر در حال پیگیری فردی در حال حرکت هستید هیچگاه شات خود را قطع نکنید تا او به مقصدش برسد و بنشیند و بعد از کات زدن شات نمایی از حالت نشسته او را نمایش دهید. این امر ارتباط تماشاگر را با سوژه قطع می کند چون این سوال در ذهنش بوجود می آید که به چه صورت سوژه به این مرحله رسیده و چنین موضوعی ارزش مستند را زیر سوال میبرد.

مصاحبه ها:

حتما از فرد مصاحبه شونده درخواست کنید تا فقط به شما نگاه کند و نه به دوربین، این امر حالت مستند و واقعی فیلم شما را تحت تاثیر قرار می دهد. در این قسمت هم شما را به پرهیز از زوم کردن بر روی صورت سوژه تشویق می کنیم، چون ایجاد هرگونه لرزشی کیفیت کار شما را کاهش می دهد و ارتباط مخاطب را قطع می نماید.

مصاحبه شونده خود را بر روی صندلی های چرخدار یا متحرک ننشانید و او را بر روی سطحی بیصدا و ثابت مستقر کنید، به نکته ظریف دیگری نیز کاملا توجه داشته باشید که اگر فرد مورد نظر دچار استرس شده کمی به او زمان بدهید و سپس کار را آغاز کنید ، زیرا رفتارهای ناشی از اظطراب برای هر مصاحبه ای همچون سم می باشد. مثلا در دست داشتن کلید و حرکت دادن آن، حرکت های هیستریک پا، کشیدن ناخن به لباس یا اشیا و …

به اماکنی که شرایط نوری نامناسبی دارند و ایجاد سایه می کنند حساس باشید و حتی المقدور از انتخاب چنین موقعیت هایی دوری کنید.

 

منبع مطلب : http://exif.ir/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *