کتابخانه آیت الله مرعشی نجفی (ره)

فیلم آموزشی دستگاه تست قند خون
جولای 31, 2014
جزایرخلیج فارس- جزیره لاوان
ژوئن 1, 2014

اطلاعات پروژه:

پروژه مستند سازی از کتابخانه حضرت ایه الله العظمی مرعشی نجفی یکی از بهترین تجربیات کاری درزمینه ساخت مستند برای من بود. این مستند جدای  ازمراحل تحقیق و ساخت و تدوین برای من ثمره بسیار بزرگی به همراه داشت و آنهم  اشنایی با شخصیت و منش و سیر و سلوک حضرت ایت الله مرعشی نجی بود .

این کتابخانه بزرگترین کتابخانه خطی ایران و جهان تشیع و سومین کتابخانه خطی بزرگ جهان اسلام است . نقطه متمایز این کتابخانه با دو کتابخانه بزرگ دیگر آن است که این کتابخانه باهزینه شخصی آقای  مرعشی نجفی  در سال ۱۳۴۴ بنیان گذاشته شد و توسعه داده شد.آقای دکتر سید محمود مرعشی نجفی فزرند آیت الله مرعشی نجفی  که مدیریت کتابخانه را عهده‌دار است،اظهار داشته اند که: ” این کتابخانه از لحاظ کیفیت نسخه‌های نفیس و کهن خطی اسلامی به عنوان بزرگترین کتابخانه در کشور ایران و سومین کتابخانه جهان و مرکز بزرگ فرهنگی بین‌المللی در دنیا شناخته شده‌است». این کتابخانه در سال ۱۳۴۴ تأسیس و در سال‌های ۱۳۵۸ و ۱۳۶۷ توسعه  یافت.

افرادی همچون چون عباس اقبال آشتیانی ، بدیع الزمان فروزانفر، وآقا بزرگ تهرانی از این کتابخانه استفاده کرده‌اند.

در حال حاضر تعداد نسخه‌های خطی کتابخانه هشتاد هزار  عنوان، مشتمل بر بیش از ۴۰۰۰۰ مجلد است، که ۶۵ درصد آن به عربی و بقیه به فارسی و اندکی ترکی، اردو، تاتاری، حبشی، پهلوی و لاتین است. این تعداد نسخه خطی هیچ‌گاه ثابت نیست و به طور متوسط هر سال بیش از ۷۵۰ تا ۱۰۰۰ نسخه خطی نفیس گزینش شده خریداری و یا اهدایی به این گنجینه افزوده می‌شود. این نسخه‌ها در موضوعات مختلفی است؛ از جمله: فقه و اصول، کلام و عقاید، منطق و فلسفه، عرفان و تصوف، حدیث، تفسیر و علوم قرآن، ادبیات، اخلاق، طبیعیات، تراجم و رجال و درایه، انساب، علوم غریبه و اعداد، فیزیک، شیمی، ریاضی، جغرافی، هیئت، و نجوم، طب، موسیقی. در میان این ذخایر نسخه‌های منحصر به فرد بسیاری به خطوط مؤلفان مشهور اسلامی و یا با اجازات آنان مزین است؛ کهن‌ترین نسخه بدون تاریخ این گنجینه در حال حاضر بخشی از قرآن کریم به خط کوفی از اواخر سده دوم و سوم هجری است و نیز قدیمی‌ترین نسخه‌های تاریخ‌دار دو جزء از قرآن کریم به خط کوفی علی بن هلال، مشهور به ابن‌بوّاب، است که در بغداد به سال ۳۹۲ق/۱۰۰۲م کتابت نموده است. همچنین دو جلد تفسیر تبیان شیخ طوسی که بر خود او خوانده شده مورخ ۴۵۵ق / ۱۰۷۶ م، نهج البلاغه شریف رضی سال ۴۶۹ق اصلی‌ترین و کهن‌ترین نسخه موجود در جهان.

آیت الله العظمی مرعشی نجفی در دوران زندگی‌اش بیش از یکصد و چهل و هشت کتاب، رساله و مقاله به رشته تحریر در آورده که شمار بسیاری از آنها هنوز به چاپ نرسیده‌اند